Magicsport.pl






FitnessKulturystykaGastronomiaSuplementacjaZdrowie

Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi

16:32 - 31.08.2009 | czytany 10592 razy


Dr Peter J. D'Adamo jest wybitnym lekarzem medycyny naturalnej, naukowcem, oraz wykładowcą i właścicielem kliniki. Na podstawie swojej wiedzy medycznej i zainteresowań opracował szereg książek, w których poleca jedzenie zgodne z grupą krwi.

Każde opracowanie zawiera wnioski sformułowane na podstawie szerokich badań i testów klinicznych, które udowodniły związek między dietą, grupą krwi a zdrowiem. Wszystkie poradniki dietetyczne podpowiedzą każdemu z nas, jak być zdrowym, żyć dłużej i utrzymać idealną wagę.


Dieta z grupą krwi AB
Antygeny wytwarzane przez grupę krwi AB są czasami podobne do produkowanych przez grupę A, a czasami do grupy B, a niekiedy są ich obu. Ta różnorodność jakości może być pozytywna lub negatywna. Dlatego osoby z tą grupą krwi powinny dokładnie zapoznać się nie tylko z zalecaną dietą dla nich, ale również dla grupy A i B. Większość żywności, która jest niewskazana dla osób z grupą A bądź B, jest na ogół zła także dla grupy AB, chociaż występuje kilka wyjątków. Osoby z grupą krwi AB są często silniejsi i bardziej aktywni niż z grupą krwi A, których przodkowie prowadzili osiadły tryb życia dodatkowa siła witalna może być spowodowana tym, że ich pamięć genetyczna wciąż zawiera pozostałości zamieszkujących stepy przodków grupy krwi B. Problem tycia osób z grupy krwi AB odzwierciedla mieszany wpływ genów A i B. Przykładowo chociaż genetycznie te osoby są zaprogramowane do konsumpcji mięsa, to jednak do skutecznego jego metabolizmu jest niedostateczny poziom kwasu żołądkowego, dlatego też zjedzone mięso kumulowane jest w organizmie w postaci tłuszczu. Aby stracić na wadze należy ograniczyć konsumpcję mięsa, jeść niewielkie jego ilości i uzupełniać dietę warzywami i tofu. Grupa krwi AB nie reaguje tak źle na gluten pszenicy, jak grupy 0 i B, ale jeśli osoby z tą grupą chcą stracić na wadze, powinny unikać pszenicy, która powoduje, że tkanka mięśniowa staje się bardziej kwaśna. Grupa krwi AB najskuteczniej utylizuje kalorie, kiedy jej tkanka jest o odczynie nieco alkalicznym.

Produkty spożywcze powodujące przyrost wagi:
* Czerwone mięso - słabo trawione, magazynowane w organizmie w postaci tłuszczu, zatruwa przewody jelitowe;
* Fasolka nerkowata - zakłóca efektywność insulinową, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;
* Nasiona i pestki - przyczyna hipoglikemii;
* Fasolka limejska - zakłóca efektywność insulinową, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;
* Kukurydza - zakłóca efektywność insulinową;;
* Gryka - spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;
* Pszenica - spowalnia tempo metabolizmu, zakłóca efektywność insulinową, powoduje nieefektywne zużywanie kalorii.

Produkty spożywcze sprzyjające utracie wagi:
* Tofu - pomaga w efektywnym metabolizmie;
* Produkty mleczne - regulują produkcję insuliny;
* Owoce morza - pomagają w efektywnym metabolizmie;
* Ananas - pomaga w trawieniu, stymuluje ruchy jelit;
* Zielone warzywa - pomagają w efektywnym metabolizmie;
* Wodorosty (klep) - regulują produkcję insuliny.


Zestaw produktów, które należy spożywać lub unikać:

Mięsa i drób
Wskazane: baranina, indyk, jagnię, królik.
Niewskazane: bekon, cielęcina, dziczyzna, gęsi, kaczki, kuropatwy, kurczaki, przepiórki, serca, szynki, wieprzowina, wołowina.

Owoce morza
Wskazane: tuńczyk, aloza, czerwony snapper, dorsz, granik, jesiotr, łosoś, makrela, nawęd żabnica, pstrąg tęczowy, pstrąg morski, sardynka, szczupak, ślimaki, morszczuk.
Niewskazane: barakudy, bieługi, flądry, halibuta, homar, krab, krewetki, łosoś wędzony, małże, okoń, ostrygi, ośmiornica, rak, skrzydelnik, szara sola, śledź, węgorz.

Jaja i nabiał
Wskazane: jogurt, jogurt z owocami, kefir, kwaśna śmietana, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski.
Niewskazane: lody, masło, maślanki, pełne mleka, ser, ser blue, ser brie, ser camembert, ser parmezan.

Oleje i tłuszcze
Wskazane: olej z oliwek.
Niewskazane: olej bawełniany, olej z kukurydzy, olej krokoszowy, olej słonecznikowy, olej sezamowy.

Orzechy i pestki
Wskazane: kasztany, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, masło z orzeszków ziemnych.
Niewskazane: masł sezamowe, orzech laskowy, masło słonecznikowe, mak, pestki dyni, siemie sezamu, pestki słonecznika.

Fasole i inne rośliny strączkowe
Wskazane: fasola czerwonej soi, fasolka czerwona, fasolka navy, fasola pinto, soczewica zielona.
Niewskazane: fasola aduke, azuki, czarna, garbanzo, fava, lima, nerkowata, groszek “czarne oczko”.

Zboża
Wskazane: orkisz, otręby ryżowe, otręby owsa, owsianka, proso, ryż dmuchany.
Niewskazane: gryka, kamut, kasha, mąka kukurydziana, płatki kukurydziane.

Chleb i grzanki
Wskazane: chleb z brązowego ryżu, chleb esseński, chleb ezechiela, chleb z kiełków pszenicy, chleb z mąki sojowej, 100% chleb żytni, chrupki fin, pieczywo chrupkie wasa, pieczywo chrupkie żytnie, pieczywo z prosa, wafle ryżowe.
Niewskazane: bułki kukurydziane.

Ziarna i makarony
Wskazane: dziki ryż, makarony z mąki z kiełków pszenicy, makarony z mąki owsianej, makarony z mąki ryżowej, makarony z mąki żytniej, ryż biały, ryż brązowy.
Niewskazane: makaron z karczocha, makaron soba, kasza gryczana.

Warzywa
Wskazane: botwinka, brokuły, burak, gorczyca, jarmuż, kalafior, kapusta bezgłowa, kiełki lucerny, karczoch jerozolimski, okra, kiełki lucerny, mniszek lekarski, oberżyna, ogórek, pasternak, pietruszka, seler, por, słodkie ziemniaki, tofu.
Niewskazane: awokado, fasola limejska, grzyby shitake, grzyby abalone, karczochy amerykańskie, kiełki mung, kiełki rzodkiewki, kukurydza biała, kukurydza żółta, oliwki czarne, papryka: czerwona, zielona, żółta, jalapeno, rzodkiewka.

Owoce
Wskazane: ananas, cytryna, figi suszone, figi świeże, grejpfrut, wiśnia, malinojeżyna, śliwki czerwone, zielone, wiśnia, winogrona, czarne, zielone, czerwone, żurawina.
Niewskazane: banany, mango, gruszki, granaty, guawa, karambola, orzechy kokosowe, pomarańcze, rabarbar.

Soki i napoje
Wskazane: sok z ciemnej wiśni, sok z marchwi, sok z marchwi, sok z papai, sok z selera, sok z winogron, sok z żurawiny błotnej.
Niewskazane: sok pomarańczowy.

Przyprawy
Wskazane: curry, chrzan, czosnek, miso, pietruszka.
Niewskazane: esencja migdałowa, kapary, ocet balsamic, ocet biały, ocet z jabłek, ocet winny czerwony, pieprz biały, pieprz czarny mielony, pieprz czerwony, skrobia kukurydziana, żelatyna.

Herbatki ziołowe
Wskazane: echinacea, głóg, łopian, owoc dzikiej róży, rumianek, imbir, liście truskawek, lucerna, zielona herbata, żeńszeń.
Niewskazane: aloes, chmiel, czerwona koniczyna, dziewanna, goryczka,lipa, rabarbar, senes, tasznik pospolity, znamiona kukurydzy.

Używki
Wskazane: kawa bezkofeinowa, herbata zielona, kawa regularna (z kofeiną).
Niewskazane: coca-cola, czarna herbata bezkofeinowa, czarna herbata regularna, likier destylowany, napoje gazowane.

Inne przyprawy
Wskazane: Z powodu podatności grupy AB na raka żołądka należy unikać wszystkich przypraw marynowanych.
Niewskazane: ketchup, kwaśne marynaty, marynaty z koprem, marynaty koszerne, marynaty słodkie.




Dieta dla grupy krwi B
Autorem diety jest amerykański lekarz Peter D'Adamo, twierdzący iż zapotrzebowanie na składniki odżywcze są zależne od grupy krwi i od genów. Dlatego każda grupa krwi zawiera produkty wskazane i zakazane(te które nie sprzyjają naszemu zdrowiu). Osoby z grupą krwi B przeważnie nie mają problemów z nadwagą, jednak warto by pamiętały o wystrzeganiu sie wysokokalorycznych produktów.

Zasady:
Dziennie spożywasz od 3 do 5 posiłków dziennie, wystrzegając sie produktów które sprzyjają tyciu. Dieta ta może być stosowana przez każdego, gdyż dozwolone produkty w pełni zapewniają organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Podczas diety zalecana jest aktywność fizyczna.


Co należy spożywać a czego unikać gdy masz grupę krwi B:

Produkty zalecane w diecie czyli sprzyjające spadkowi wagi:
* Zielone warzywa - pomagająca w efektywnym metabolizmie,
* Mięso - pomagająca w efektywnym metabolizmie,
* Jaja i niskotłuszczowe produkty mleczne - pomagają w efektywnym metabolizmie,
* Wątroba - pomagająca w efektywnym metabolizmie,
* Herbata z lukrecji - przeciwdziała hipoglikemii.

Produkty niezalecane w diecie (sprzyjające wzrostowi wagi):
* Pomidory i wszystko co zawiera pomidory lub jest z nich zrobione,
* Gryka - zakłóca trawienie, spowalnia tempo metabolizmu przyczyna hipoglikemii,
* Pszenica - zakłóca procesy trawienne i metaboliczne, powoduje, że żywność jest składowana w organizmie w postaci tłuszczu, zamiast być spalana w energię, zakłóca efektywność insuliczną.
* Rośliny strączkowe - zakłócają właściwe przyswajanie żywności, spowalniają tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii,
* Kukurydza - zakłóca efektywność insuliczną, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii,
* Orzeszki ziemne - zakłócają efektywność metabolizmu, zakłócają funkcje wątroby, przyczyna hipoglikemii,
* Siemię sezamu - spowalniają tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii,

Mięsa i drób
Wskazane: baranina, dziczyzna, jagnię, królik, wątróbka,
Neutralne: wołowina,
Unikać: drobiu (gęsi, kaczki, kurczaki, kuropatwy, przepiórki etc.), serc, szynki, wszelkiej wieprzowiny.

Owoce morza
Wskazane: aloza, dorsz, flądra, granik, łupacz, łosoś, jesiotr, kawior, makrela, nawęd żabnica, morlesz, morszczuk, pstrągi morskie, sardynki, szczupak, plamiak, sola.
Unikać: barakudy, bieługi, homara, ostryg, ośmiornicy, raka, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, okonia morskiego, sardeli, skrzydelnika, omułków jadalnych, ślimaków, węgorza, żółwia, żab.

Jaja i nabiał
Wskazane: chude mleko (0,5 - 2%), jogurty, jogurty z owocami, kefiry, maślanka, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski.
Unikać: lodów, sera amerykańskiego, sera blue.

Oleje i tłuszcze
Wskazane: oliwa z oliwek (najlepsza jest Extra Virgin czyli tłoczona na zimno)
Neutralne: olej z pestek winogron, olej z ryżu
Unikać: oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego, oleju słonecznikowego, oleju canola.

Orzechy i pestki
Wskazane: większość orzechów i pestek nie jest wskazana dla grupy B.
Unikać: masła sezamowego, masła słonecznikowego, masła orzechowego, orzecha filbert, orzechów nerkowca, nasion pinii, orzechów pistacjowych, maku, pestek dyni, pestek słonecznika, siemienia sezamu.

Fasole i inne rośliny strączkowe
Wskazane: fasola czerwonej soi, fasolka limejska, fasolka navy, fasolka nerkowata.
Unikać: fasoli aduke, azuki, czarnej, "czarne oczko", garbanzo, pinto, soczewicy amerykańskiej, czerwonej, zielonej.

Zboża, płatki i otręby
Wskazane: orkisz, owies, proso, ryż, otręby owsa, otręby ryżowe, owsianka, ryż dmuchany.
Unikać: amarantu, gryki, jęczmienia, kukurydzy, kremu z pszenicy, kukurydzianki, nasion pszenicy, otrębów pszenicy, płatków kukurydzianych, żyta.

Chleb i pieczywo:
Wskazane: wafle ryżowe, chleb esseński, chleb ezechiela, chleb z brązowego ryżu
Unikać: tostów (tzw. chleb tostowy), bułek kukurydzianych, chleba z otrębów pszennych, chleba wieloziarnistego, 100% chleba żytniego, chrupek żytnich, mąki durum, obwarzanek, pełnopszennego chleba.

Mąki, kasze i makarony
Wskazane:mąka z orkiszu, mąka z owsa, mąka ryżowa.
Unikać: kaszy gryczanej, kaszy jęczmiennej, pęczaku pszennego, dzikiego ryżu, kaszki kus kus, mąki kukurydzianej, mąki glutenowej, mąki jęczmiennej, mąki pszennej, mąki pszennej bulgur, mąki żytniej, pszennej mąki durum.

Warzywa
Wskazane: botwinka, brokuły, buraki, bakłażan, fasola limejska, gorczyca, grzyby shiitake, kapusta bezgłowa, kapusta biała, kapusta chińska, kapusta czerwona, kalafior, marchew, pasternak, pietruszka, papryka czerwona, papryka jalapeno, papryka zielona, papryka żółta, słodkie ziemniaki.
Unikać: pomidorów, rzodkiewek, oliwek, kukurydzy, awokado , dyni, karczocha amerykańskiego, karczocha jerozolimskiego, kiełków fasolki mung, kiełków rzodkiewki.

Owoce
Wskazane: ananas, banan, czarne winogrona, jeżyna, papaja, wszelkie śliwki, winogrona.
Unikać: granatów, karamboli, opuncji, orzechów kokosowych, persymonów (Kakis, Kaki), rabarbaru.

Soki i napoje
Wskazane: sok z ananasa, sok z kapusty, sok z papai, sok z winogron, sok z żurawiny.
Unikać: soku pomidorowego

Przyprawy
Wskazane: curry, chrzan, imbir, pieprz cayenne, pietruszka.
Unikać: cynamonu, czarnego mielonego pieprzu, esencji migdałowej, korzennika lekarskiego, pieprzu białego, skrobi kukurydzianej, słodu jęczmiennego, syropu kukurydzianego, tapioki, żelatyny.

Herbaty ziołowe
Wskazane:imbir, likrecja, liście malin, mięta pieprzowa, owoce dzikiej róży, pietruszka, szałwia, żeńszeń.
Unikać:aloesu, chmielu, czerwonej koniczyny, dziewanny, goryczki, kozieratki pospolitej, lipy, podbiału, rabarbaru, senesu, tasznika pospolitego, znamion kukurydzy.

Używki
Wskazane: zielona herbata.
Unikać: coca-coli, Pepsi itp., likierów destylowanych, napojów gazowanych, wody sodowej.

Inne przyprawy
Wskazane: przyprawy są zasadniczo albo obojętne, albo też szkodliwe dla wszystkich grup.
Unikać:ketchupu.



Dieta dla grupy krwi A

Ilość posiłków dziennie powinna wynosić od 3 do 5. Pokarmy muszą być skomponowane z produktów przypisanych osobom z grupą krwi A.

Dietę może stosować każdy, gdyż zapewnia organizmowi prawidłowy poziom niezbędnych składników odżywczych. Jeżeli będziemy stosować prawidłowo podane wskazówki, to wzmocnimy nasz system odpornościowy. Po zastosowaniu diety dla grupy A szybko schudniemy.

Wzrostowi wagi sprzyja:
nabiał, mięso, pszenica

Utracie wagi sprzyja:
produkty sojowe, warzywa, ananas, oleje roślinne


Grupa A rozkwita na dietach wegetariańskich - jest to spadek po przodkach-rolnikach prowadzących spokojny, osiadły tryb życia. Nasze cywilizowane diety w większości składają, się z wygodnych toksyn w przyciągających uwagę ładnych opakowaniach. Ale dla grupy A jest szczególnie ważne, aby otrzymywać pożywienie w możliwie najbardziej naturalnej postaci: świeże, czyste i organiczne. Jeżeli będziesz stosował tę dietę, to możesz wzmocnić system odpornościowy i potencjalnie zapobiec rozwojowi zagrażających życiu chorobom.

Grupa krwi A: pierwsi imigranci, zmuszeni do zaadaptowania się do bardziej rolniczego sposobu odżywiania i stylu życia, z osobowością bardziej przystosowaną do współżycia w dużych społecznościach.

Czynniki utraty wagi
Po zastosowaniu diety dla grupy A szybko schudniesz. Gdy przestaniesz jeść mięso, na początku możesz znacznie stracić na wadze, ponieważ wyeliminujesz z diety toksyczne produkty. Pożywienie pochodzenia zwierzęcego spowalnia metabolizm u osób z grupą A, ponieważ odkładają go w organizmie w postaci tłuszczu. Nabiał również jest słabo trawiony przez osoby z grupą krwi A i prowokuje reakcje insulinowe - kolejny czynnik spowalniający metabolizm. Oprócz tego produkty mleczne zawierają wysoko nasycone tłuszcze, które upośledzają serce oraz prowadzą do otyłości i cukrzycy.
Pszenica jest czynnikiem o niejednoznacznym działaniu w diecie grupy A. Osoby z grupą krwi A mogą co prawda spożywać pszenicę, ale nie powinni jej jeść zbyt wiele, gdyż wówczas ich tkanka mięśniowa legnie nadmiernemu zakwaszeniu. Grupy A nie mogą utylizować energii tak szybko, następuje więc zahamowanie metabolizm. Grupa A powinna zwrócić uwagę na pożywienie zdrowe, niskotłuszczowe oraz uzupełniać je warzywami i zbożami.

Żywność, która sprzyja wzrostowi wagi:
*Mięso - słabo trawione, magazynowane w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej; zwiększa ilość toksyn trawiennych;
*Nabiał - zaburza metabolizm składników odżywczych;
*Fasolka nerkowata - zaburza wydzielanie enzymów trawiennych, spowalnia metabolizm;
*Fasolka limejska - zaburza wydzielanie enzymów trawiennych, spowalnia metabolizm; Pszenica (w nadmiarze) - osłabia utylizację kalorii.

Żywność, która sprzyja spadkowi wagi:
*Oleje roślinne - wzmagają skuteczność trawienia, zapobiegają zatrzymywaniu płynów;
*Produkty sojowe - wzmagają skuteczność trawienia, szybko są metabolizowane;
*Warzywa - wzmagają skuteczność metabolizmu, przyspieszają ruch robaczkowy jelit;
*Ananas - zwiększa utylizacje kalorii, przyspiesza ruch robaczkowy jelit.

Poniżej przedstawione są produkty, które należy spożywać oraz te, których powinno się unikać:
Mięsa i drób wskazane: Najkorzystniejsze dla osób z grupą krwi A byłoby całkowite wyeliminowanie mięsa ze swojej diety.
Unikać: baraniny, bażanta, bekonu, cielęciny, dziczyzny, gęsi, kaczki, królika, kuropatwy, serc, szynki, wątróbki, wieprzowiny, wołowiny, wołowiny mielonej.

Owoce morza wskazane: dorsz, granik, karp, łosoś, makrela, nawęd żabnica, pstrąg tęczowy, pstrąg morski, sardynka, sieja, szczupak, srebrny okoń, ślimaki, żółty okoń.
Unikać: alozy, barakudy, bieługi, flądry, halibuta, homara, kalmara, kawioru, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, morszczuka, muli, okonia, ostrygi, ośmiornicy, plamiaka, przegrzebka, raka, sardeli, skrzydelnika, soli, suma, śledzia, tuńczyka błękitnopłetwego, węgorza, żółwia, żab.

Jaja i nabiał wskazane: mleko sojowe, ser sojowy.
Unikać: chudego lub 2% mleka, lodów, masła, maślanki, pełnego mleka, serwatki, sera brie, sera camembert, ser gouda, serka wiejskiego.

Oleje i tłuszcze wskazane: olej z oliwek, olej z siemienia lnianego.
Unikać: oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego.

Orzechy i pestki wskazane: masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dyni.
Unikać: orzecha brazylijskiego, orzechów nerkowca, pistacjowych.

Fasole i inne rośliny strączkowe wskazane: czerwona soja, fasola aduke, azuki, czarna, pinto, zielona, groch "czarne oczko", strączkowe czerwone, zielone.
Unikać: fasoli copper, navy, czerwonej, nerkowatej, tamaryndowej.

Zboża wskazane: amarant, gryka, kasza.
Unikać: kiełków pszenicy, otrębów pszenicy, płatków familia, grape nut, siedem zbóż, pszenicy, skrobi.

Chleb i grzanki wskazane: chleb esseński, chleb ezechiela, chleb z kiełków pszenicy, chleb z mąki sojowej, wafle ryżowe.
Unikać: angielskich grzanek, bułek z otrębami pszennymi, chleba pełnopszenicznego, chleba wieloziarnistego, chleba z mąki durum, chleba z mąki macowej, chleba wysokobiałkowego, pumpernikla.

Ziarna i makarony wskazane: gryka, kasha, makaron z karczocha, makaron soba, mąka ryżowa, mąka żytnia, owies.
Unikać: makaronu grysikowego, makaronu ze szpinaku, mąki białej, mąki pełnopszenicznej.

Warzywa wskazane: botwinka, brokuły, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, dynia, chrzan, cykoria, eskalora, czosnek, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, okra, kiełki lucerny, marchew, mniszek lekarski, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, szpinak.
Unikać: bakłażana, białej kapusty, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, grzybów shiitake, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, pieczarek, papryki: czerwonej, zielonej, żółtej, jalapeno, pomidorów, ziemniaków: białych, czerwonych, słodkich.

Owoce wskazane: ananas, borówki, czarne jagody, cytryna, figi suszone, figi świeże, grejpfrut, wiśnia, jeżyny, morela, rodzynki, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone, żurawina.
Unikać: bananów, mandarynek, mango, melonu, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru.

Soki i napoje wskazane: sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni, sok grejpfrutowy, sok z marchwi, sok z moreli, sok z selera, sok z suszonej śliwki, woda (z cytryną).
Unikać: soku z papai, soku pomarańczowego, soku pomidorowego.

Przyprawy wskazane: czosnek, imbir, melasa, miso, słód jęczmienny, sos sojowy, tamari.
Unikać: kaparów, octu balsamowego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, pieprzu czerwonego, wintergreen, żelatyny.

Herbatki ziołowe wskazane: aloes, echinacea, głóg, dziurawiec, łopian, mleczny oset, owoc dzikiej róży, rumianek, imbir, kozieradka pospolita, lucerna, śliski wiąz, waleriana, zielona herbata, żeń-szeń.
Unikać: cayenne, czerwonej koniczyny, kociomiętki, rabarbaru, szczawiu, znamion kukurydzy.

Używki wskazane: czerwone wino, herbata zielona, kawa bezkofeinowa.
Unikać: coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych, piwa, wody Selzera, wody sodowej.

Inne przyprawy wskazane: musztarda.
Unikać: ketchupu, majonezu, sosu Worcestershire.



Dieta dla osób z grupą krwi 0

Czynniki powodujące utratę wagi
Przy diecie typu 0 w początkowej fazie możesz stracić na wadze, ograniczając w swym jadłospisie zboża, chleb i rośliny strączkowe. Czynnikiem sprzyjającym w przybieraniu na wadze ludzi z grupą krwi 0 jest gluten znajdujący się w kiełkach przenicy. Jak również niektóre fasole i rośliny strączkowe, szczególnie soczewica i fasola nerkowata, zawierają lektyny, które odkładają się w tkankach mięśniowych, czyniąc je bardziej alkalicznymi i mniej zdolnymi do wysiłku fizycznego.
Trzeci czynnik naboru wagi u typu 0 związany jest z funkcjonowaniem tarczycy. Grupy 0 mają tendencję do niższego poziomu hormonu tarczycy. Ten stan, nazywany niedoczynnością tarczycy, występuje dlatego, że grupa ta ma tendencję do wytwarzania zbyt małej ilości jodu - materiału, którego jedynym zadaniem jest produkcja hormonu tarczycy. Symptomami niedoczynności tarczycy jest przybór wagi, zatrzymanie płynów w organizmie, zmęczenie a nawet zanik mięśni.

Żywność, która sprzyja wzrostowi wagi:
*Gluten pszenicy - zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm;
*Kukurydza - zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm;
*Fasola nerkowata(kidney) - pogarsza wykorzystanie kalorii;
*Fasola navy - pogarsza wykorzystanie kalorii;
*Soczewica - hamuje właściwy metabolizm odżywczy;
*Kapusta - hamuje działanie hormonu tarczycy;
*Brukselka - hamuje działanie hormonu tarczycy;
*Kalafior - hamuje działanie hormonu tarczycy;
*Gorczyca - hamuje działanie hormonu tarczycy.

Żywność, która sprzyja spadkowi wagi:
*Wodorosty (kelp) - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy;
*Owoce morza - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy;
*Sól jodowana - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy;
*Wątroba - jest źródłem witaminy B, sprzyja wydajnemu metabolizmowi;
*Czerwone mięso - sprzyja wydajnemu metabolizmowi;
*Kapusta włoska, szpinak, brokuły - sprzyjają wydajnemu metabolizmowi.


Poniżej przedstawione są produkty, które należy spożywać oraz te, których powinno się unikać:

Mięsa i drób
Wskazane: baranina, cielęcina, jagnię, mięso bawołu, mięso jelenia, serce, wątroba, wołowina, wołowina mielona.
Unikać: bekonu, gęsi, szynki, wieprzowiny.

Owoce morza
Wskazane: aloza, biały okoń, dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela, morszczuk, okoń prążkowany, pstrąg tęczowy, ryba miecz, sardynka, sieja, snapper, sola, szczupak, śledź, tuńczyk błękitnopłetwy, żółty okoń.
Unikać: barrakudy, kawioru, łososia wędzonego, ośmiornicy, skrzydelnika, suma, śledzia marynowanego.

Jaja i nabiał
Wskazane: nie ma, ponieważ należy bardzo ograniczyć spożycie produktów mlecznych. Natomiast obojętnymi produktami są: kozi ser, masło, ser farmer, feta, mozzarella, sojowy, mleko sojowe.
Unikać: chudego lub 2 % mleka, jogurtów wszystkich odmian, kefiru, koziego mleka, lodów, maślanki, pełnego mleka, serwatki, wszystkich pozostałych odmian sera.

Oleje i tłuszcze
Wskazane: olej z oliwek, olej z siemienia lnianego.
Unikać: oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy.

Orzechy i pestki
Wskazane: pestki dyni, orzech włoski.
Unikać: maku, masła z orzechów ziemnych, orzecha brazylijskiego, orzechów lichi, orzechów nerkowca, pistacjowych, ziemnych.

Fasole i inne rośliny strączkowe
Wskazane: fasola sduke, azuki, pinto, groch "czarne oczko".
Unikać: fasoli copper, navy, nerkowatej, tamaryndowej, soczewicy amerykańskiej, czerwonej, zielonej.

Zboża
Wskazane: nie ma, ponieważ należy całkowicie wyeliminować je z diety.
Unikać: kiełków pszenicy, mąki z owsa, mąki zbożowej, otrębów z owsa lub z pszenicy, płatków familia, kukurydzianych, siedem zbóż, grape nut, pszenicy, skrobi.

Chleb i grzanki
Wskazane: chleb esseński, chleb ezechiela.
Unikać: angielskich grzanek, bułek z otrębami owsa, chleba z kiełków pszenicy, chleba wieloziarnistego, grzanek, grzanek kukurydzianych, obwarzanków, pieczywa z mąki durum, pieczywa z mąki macowej, pieczywa z otrębów pszenicy, pieczywa pszennego, pumpernikla, wysokoproteinowego chleba.

Ziarna i makarony
Wskazane: nie ma ziarna i makaronu, które mogłyby być wskazane dla grupy 0.
Unikać: białej mąki pszennej, makaronu grysikowego, ze szpinaku, mąki cous-cous, glutenowej, grahama, z kiełków
pszenicy, z owsa, pszennej bulgar, pszennej durum, wszystkich pszennych mąk.

Warzywa
Wskazane: boćwina, brokuły, burak szwajcarski, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, eskarola, jarmuż, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, mniszek lekarski, okra, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, słodkie ziemniaki, szpinak, wodorosty.
Unikać: awokado, bakłażana, białej kapusty, białej kukurydzy, białych ziemniaków, brukselki, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, czerwonych ziemniaków, czarnych oliwek, gorczycy, grzybów shiitake, kalafiora, lucerny, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, pieczarek, żółtej kukurydzy.

Owoce
Wskazane: figi suszone, figi świeże, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone.
Unikać: figi rajskiej, jeżyny, mandarynki, melona kantalupy, melona miodunki, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru, truskawek.

Soki i napoje
Wskazane: sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni, sok z suszonej śliwki.
Unikać: soków z jabłek, soku z kapusty, napojów i soków pomarańczowych.

Przyprawy
Wskazane: chleb świętojański, curry, kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszka, rodymenia.
Unikać: cynamonu, gałki muszkatołowej, kaparów, octu balsamowego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, skrobii kukurydzianej, syropu kukurydzianego, wanilii.

Herbatki ziołowe
Wskazane: chmiel, imbir, kozieradka pospolita, kurzyślep, lipa, mięta pieprzowa, mniszek, morwa, owoc dzikiej róży, papryka, pietruszka, sarsaparilla, śliski wiąz.
Unikać: aloesu, czerwonej koniczyny, dziurawca, echinacei, gorzknika kanadyjskiego, goryczki, liści truskawki, lucerny, łopianu, podbiału, rabarbaru, senesu, szczawiu, tasznika pospolitego, znamion kukurydzy.

Używki
Wskazane: woda seltzera, woda sodowa.
Unikać: coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, kawy bezkofeinowej, kawy regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych.

Inne przyprawy
Wskazane: z umiarem i o niskiej zawartości tłuszczu i cukru, musztarda, majonez lub inne przyprawy do sałatek.
Unikać: ketchupu, marynowanego kopru, marynat koszernych, marynat kwaśnych, marynat słodkich, przypraw smakowych.



Peter D'Adamo: grupy krwi; 0



Peter D'Adamo: grupy krwi; A



Peter D'Adamo: grupy krwi; B i AB



Peter D'Adamo: grupy krwi, stres i dieta



Suplementy dla grupy krwi B



Suplementy dla grupy krwi AB



Suplementy dla grupy krwi 0



Peter D'Adamo: grupy krwi a dieta



Peter D'Adamo: dieta zgodna z genami




Oceń artykuł
ocena: 6 głosowań: 1


Komentarze


Autor
Komentarz
Przepisz kod (uwzględnij wielkość liter)




Zobacz równieżDieta - zmiana stylu życia
Kawa obniża ryzyko nowotworu piersi
Chudnij z głową
Jak nie wpaść w sidła nadwagi?
Czy wiesz co jesz?
Zimą wystrzegaj się diet

Sonda
co sądzisz na temat diety zgodnej z grupą krwi?

Świetna sprawa. Trzeba spróbować
Nie jestem zwollenikiem diet. Pokarmy są dla ludzi


Kontakt
Strony Internetowe
© 2009 magicsport.pl | kopiowanie dozwolone jedynie po uzyskaniu zgody zarządu magicsport.pl - prawa autosrskie