Magicsport.pl






FitnessKulturystykaGastronomiaSuplementacjaZdrowie

Spal tłuszcz na 9 sposobów!

14:37 - 14.01.2009 | czytany 37243 razy


Dzięki wiedzy na temat właściwość produktów, które spożywamy możemy mieć wpływ również na przemianę materii. Przy komponowaniu diet, dietetycy również opierają się na tej wiedzy. Dowiedz się jakie produkty pomogą ci schudnąć i zachować smukłą sylwetkę.

1. Grejpfrut - obniża poziom cukru we krwi, dlatego sprzyja odchudzaniu, zaletą jest też to, dostarcza dużo składników mineralnych do organizmu. Naukowcy z amerykańskiej Scripps Clinic twierdzą, że osoby, które badali, zjadały połówkę grejpfruta w każdym posiłku albo wypijały szklankę soku grejpfrutowego cztery razy dziennie (1 litr) co dało zaskakujący wynik dwóch kilogramów w przeciągu dwóch miesięcy w porównaniu z osobami, które jadły dokładnie to samo, ale bez grejpfrutów. Grejpfrut jest ubogi w cukier, jeden owoc to około
Kcal a także obfituje w kwasy owocowe. Stosowane nawet poza dietą, bardzo dobrze wpływają na organizm.

2. Krewetki - są świetnym źródłem wysokowartościowego białka, zawierają też wiele witamin z grupy B, czyli
niacyny (witamina PP) - wspomagającej rozkład węglowodanów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów. Pomagającej w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, często również hamującej toksyczne działanie związków chemicznych i leków, wspomagającej regulację poziom cholesterolu. Działającej korzystnie na system nerwowy oraz stan psychiczny.
A także kobalaminy ( B12), która spełnia ważną rolę w procesie tworzenia krwi.
Krewetki są bardzo dobrym źródłem składników takich jak: jod, selenu, oraz fluor. Zawierają także żelazo, cynk i magnezu. Dodatkowym plusem nie związanym z dietą jest to, że są jednym z bardziej znanych afrodyzjaków.
W 100 gramach tych skorupiaków to znajduje się zaledwie 105 kcal, za to 20 gramów białka i zaledwie 2gramy tłuszczu. Są świetnym budulcem mięśni, które intensywnie spalają tłuszcz i kalorie. Zawarty w krewetkach jod wspomaga działanie tarczycy synchronizującej działanie praktycznie całego ciała. Procesy te wymagają również zawartego w owocach morza selenu.

3. Herbata – znana od tysięcy lat, pomaga przemianie materii, występuje w wielu odmianach i każda ma inne właściwości. Poniżej te, które mają wpływ na utratę wagi.
Zielona - przyspiesza trawienie i usuwa toksyny z organizmu dlatego jest bardzo wskazana przy odchudzaniu. Składniki w niej zawarte blokują wchłanianie tłuszczu do organizmu – wspomagają także spalanie nagromadzonego tłuszczu bez naruszania mięśni, przez co można zapobiegać efektowi jo-jo - hamuje głód i dodaje energii.
Czerwona- wykazuje właściwi wspomagające oczyszczanie organizmu z toksyn jak i polepszaniem procesów trawiennych, dzięki czemu jest często stosowane przy okazji wszelakich diet odchudzających, obniża poziom cholesterolu, wspomaga prace wątroby, wzmacnia organizm.
Japońscy naukowcy dowiedli, że im mocniejszy napar tym większa ilość traconych kilogramów. Wypijanie herbaty oolong lub zielonej znacząco podkręca metabolizm. Regularne picie herbaty ogranicza magazynowanie tłuszczu, łagodnie pobudza układ nerwowy. Właściwości te wynikają z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy z rodziny katechin. Najpopularniejszą czerwona herbatą jest pu-erh o specyficznym smaku, do którego trzeba się przyzwyczaić jednak warto chociażby dla jej właściwości.

4. Owies - służy nie tylko koniom dając im wiele energii, ale także ludziom. Choć jego popularność w diecie dla ludzi dopiero kiełkuje ma wiele bardzo korzystnych właściwości. Obniża poziom cholesterolu, ma działanie antyspazmatyczne, przeciwnowotworowe, moczopędne, uspokajające, dobrze wpływa na serce, wzmacnia odporność, układ nerwowy, a alkoholowy ekstrakt z ziarna owsa pomaga w pozbyciu się nałogu nikotynowego. Zawiera bardzo dużo rozpuszczalnego błonnika, co pomaga w redukcji apetytu. Jak wynika z najnowszych badań European Journal of Clinical Nutrition zmniejsza poziom glukozy i insuliny we krwi po posiłku. Przyczynia się również to zmniejszenia zapasów tłuszczy brzusznego i obwodów w talii. Owies zawierza szereg antyoksydantów bardzo korzystnych dla zdrowia.

5. Papryka chilli - wraz z innymi ostrymi odmianami papryki jeste jednym z najbardziej znanych i skutecznych Fat burnerów na świecie zawierają kapsaiceynę - odpowiedzialną za ostry, piekący smak. Działa ona na receptory bólu oraz błonę śluzową, powodując uczucie pieczenia. Stymuluje, rozgrzewa i pochłania kalorie.
Dodawanie codziennie chilli do potraw pomaga przyspieszyć metabolizm, przez kilka dodzin po zakończonym posiłku. Dodatkową właściwością jest pobudzanie wydzielania serotoniny i obniżenie poziomu insuliny w organizmie co daje poczucie sytości. Ilość kapsaicyny w danym produkcie, jest mierzona w SHU (skali Scoville'a). W przypadku przesadzenia z ostrością można się ratować alkoholem, szklanką wysokoprocentowego mleka, kefirem, jogurtem, bądź płukaniem ust tłuszczem roślinnym. Poniżej papryczki uszeregowane od najsłabszej do najostrzejszej według pomiarów w SUH
-Cayenne, Papryka Tabasco, Serrano, Jalapeno, Poblano, Pimento, Dorset Naga, Bhut Jolokia, Naga Morich

6.Łosoś - dobrych właściwościach ryb wiemy od dawna, jednak za zwyczaj nie bierzemy sobie tego zbytni do serca tymczasem łosoś stanowi on doskonałe źródło selenu, wapnia oraz witamin D i E. Dieta , bardzo łosoś korzystnie wpływa na gospodarkę hormonalną, a co również istotne poprawia też funkcjonowanie układu odpornościowego. Ryba ta, bogata jest w kwasy tłuszczowe omega-3. Znakomicie poprawiają pracę mózgu oraz korzystnie wpływają na funkcjonowanie serca. Przyspieszają również tempo przemiany materii i zmniejszają przyrost tkanki tłuszczowej. Obniżają poziom insuliny we krwi, i pomagają utrzymać uczucie sytości po spożytym posiłku. W celu zachowania właściwości łososia należy go przyrządzać pieczonego, duszonego lub grillowanego, bowiem smażenie sprawia że cenne składnik tracą swoje właściwości.

7.Imbir
Ta od wieków znana przyprawa w Azji, od niedawna na dobre wkradła się do polskiej kuchni, i słusznie ponieważ Imbir ma wiele dobroczynnych właściwości, przyspiesza przemianę materii, zalecany jest również przed posiłkiem w celu pobudzenia enzymów trawiennych. Ma wpływ nie tylko na dietę, ale także na zdrowie całego organizmu:
-ułatwia trawienie - pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego
-łagodzi mdłości - przeciwdziała wymiotom po narkozie i chemioterapii oraz chorobie lokomocyjnej,
-chroni więc przed tworzeniem się zakrzepów. Zalecany osobom z podwyższonym cholesterolem,
-łagodzi bóle miesiączkowe,
-leczy przeziębienia jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Ze względu na swoje właściwości rozgrzewające jest składnikiem maści i plastrów stosowanych zewnętrznie.
-leczy migreny, działa przeciw obrzękowo, ma działanie odkażające i odświeżające, Zwiększa koncentrację i wydajność umysłową, polepsza krążenie krwi, uważany jest za afrodyzjak

8.Kapusta występuje w wielu odmianach i jest bardzo zalecana w diecie.
Kapusta biała – ta odmiana bogata jest w.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminę B1, B2, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę C, oraz kwas szczawiowy.
Kapusta brukselska – również zaliczana jest do warzyw o dużej wartości odżywczej.
Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, chlor, jod, karoteny, witaminę E, K, B1, B2, B6, C, kwas nikotynowy i pantotenowy, biotynę, kwas foliowy.
Równie bogate w składniki odżywcze jest kapusta czerwona, kapusta pekińska oraz kapusta włoska. Jakiś czas temu bardzo modna była dieta kapuściana, ze względu na możliwość oszukiwania głodu smacznymi potrawami z kapusty, zawierającymi mało kalorii i dużo składników odżywczych. Zwiększa aktywność przewodu pokarmowego i reguluje pracę jelit, ma także szerokie właściwości lecznicze. Kapusta kiszona jest wyjątkowo mało kaloryczna: 100 g ma tylko 20 kcal.

9.Ocet - z pewnością spotkałaś się z opinią, że ocet niszczy czerwone krwinki, dotyczy to jednak jedynie octu spirytusowego, natomiast ocet owocowy jest zdrowy i pomocny.
-wspomaga pracę serca –ponieważ obniża poziom cholesterolu, zapobiegając miażdżycy, zmniejsza ciśnienie krwi .
- używany do płukania ust ma dobry wpływ na zęby - ma właściwości przeciw próchnicy, paradontozie, krwawieniu dziąseł i osadzaniu się kamienia.
- kompres z octu łagodzi obrzęki, ból i swędzenie po użądleniu owadów.
-działa grzybobójczo, ma właściwości antybakteryjne i odkażające.
Wspomaga odchudzanie. Picie dwóch łyżek dziennie rozpuszczonych w wodzie, trzy razy dziennie, rano przed śniadaniem, przed obiadem i przed spaniem. Usprawnia to trawienie, przyspiesza przemianę materii i zmniejsza apetyt. Ocet obniża indeks glikemiczny spożywanych potraw, spowalnia przyswajanie węglowodanów, oraz wchłanianie tłuszczów a także zmniejsza apetyt.


Oceń artykuł
ocena: 5 głosowań: 7


Komentarze
herbatomaniaczka
13:03 - 28.05.2010
no to bomba własnie ostatnio odżywiałam sie tym co tu jest napisane pije niesłodzona herbate zielono-białą i jeszcze na trwienie i jem na sniadanie musli i schudłam 4 kg w 2 tygodnie i sie dziwiłam czemu mi tak szybko kilogramy ubywaja juz myslam ze mam tasiemca a tu popatrz herbatka i musli zrobily swoje:)

musicie
12:29 - 20.07.2011
po prostu jeść dużo warzyw w sensie takim, że zastępujecie takie jedzenie jak: ziemniaki, ryż makaron, pieczywo warzywami dużą ilością. Jeść proszę normalnie oprócz ww. i dodawać duuuuzo warzyw i tyle. można się wspomagać pijąc duże ilości wody i zieloną herbatę. wypróbowałem wiele diet itp. i wiem że każdy inaczej będzie na nie reagował, tak jak u mnie przy grupie krwi A działają tylko i wyłącznie warzywa, i wspaniale się przy tym czuję :) w 3 dni 4 kilogramy to jest uderzenie co?? nie głodziłem się nic z tych rzeczy! po prostu jadłem bardzo dużo warzyw

kuba
15:13 - 15.01.2012
A ja patrze na wszystkie porady odwrotnie by przytyć : p. Wcale nie jest łatwo jak to się niektórym wydaje przy takim spalaniu kcal na dzień.

gość
23:27 - 26.02.2012
Do musicie: "w 3 dni 4 kilogramy to jest uderzenie co?? " taka utrata masy ciała jest bardzo niezdrowa i wyniszczająca i nie wiem czy ktoś publicznie powinien szczycić się tym, że sam sobie robi krzywdę. Chudnąć trzeba z głową, by przez kolejne lata nie walczyć z efektem jojo, anoreksją, bulimią czy z tym jakie narobiło się szkody w organizmie... Wiem coś o tym, tylko niestety człowiek uczy się na błędach- i przez to niestety czeka mnie operacja serca- przez własną głupotę i pogoń za idealną sylwetką. LUDZIE CHUDNIJCIE Z GŁOWĄ

Dr.Natural
03:06 - 22.04.2012
Moim zdaniem herbata naprawdę pomaga jeśli chodzi o uczucie głodu tylko przez pierwsze dni trochę ssie,łosoś nie wiem czy działa ale jest znakomicie pyszny zwłaszcza z cytryną i zdrowy,Imbir to magiczna substancja sami zobaczcie,Wiele rodzajów herbaty jest dobra na zdrowie,zrzucenie wagi czy dobre samopoczucie zielona,czerwona,przy okazji trochę ruchu codziennie i szybko się schudnie,pewna osoba zna taka kobietą która dużo schudło nie jedząc przez 3 miesiące czy mniej więcej kartofli ale ile nie powiem,oczywiście może dobrze będzie udac się do dietetyka aby on zbadał wasze ciało i polecił co jest dobre a co problemem, u mnie bodajże przemiana materii jednak pije dużo herbaty i czuje się świetnie.



Autor
Komentarz
Przepisz kod (uwzględnij wielkość liter)




Galeria zdjęć

1 2 3 4 5 6 7 8

chilli

Zobacz równieżDieta - zmiana stylu życia
Kawa obniża ryzyko nowotworu piersi
Chudnij z głową
Jak nie wpaść w sidła nadwagi?
Czy wiesz co jesz?
Zimą wystrzegaj się diet

Sonda
Który z produktów lubisz najbardziej?

grejphruty
owies
imbir
krewetki
herbata
ocet
łosoś
chilli


Kontakt
Strony Internetowe
© 2009 magicsport.pl | kopiowanie dozwolone jedynie po uzyskaniu zgody zarządu magicsport.pl - prawa autosrskie