Magicsport.pl






FitnessKulturystykaGastronomiaSuplementacjaZdrowie

Lecznicze właściwości kapusty

15:21 - 30.06.2009 | czytany 111172 razy


Kapusta kiszona jest niezwykle bogatym źródłem witamin z grupy B, C, K, a także żelaza, potasu, wapnia i błonnika. Okazuje się zatem być idealnym sposobem na wzmocnienie organizmu w czasie jesiennym, kiedy to wzrasta zachorowalność na grypę i dużego prawdopodobieństwa przeziębienia.

Starożytni rzymscy lekarze leczyli kapustą choroby płuc, wątroby, stawów, wrzody, choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy, obstrukcje, oraz bezsenność. Rzymski lekarz Markus Katon z pochlebstwem wyraża się o właściwościach zdrowotnych i leczniczych kapusty oraz całą listę chorób które wyleczyć przy pomocy tego niezwykłego pokarmu. "Jeśli kapusta mu nie pomoże, należy go zabić"... Taki wypowiedziano werdykt w stosunku do niewolnika, bowiem właściwości lecznicze kapusty uważane były jako "Najbardziej sprzyjające zdrowiu, nie pozwalające na powstanie w organizmie niczego szkodliwego". Katon stwierdza: "...jeśli tli się u ciebie jakaś choroba, kapusta wyleczy wszystko - ona wypędzi bóle z głowy i z oczu, i całkiem wyleczy ciebie..."

Współcześni naukowcy odkryli, że roślina ta posiada ogromne ilości składników mineralnych. Do zalet kapusty należy również zaliczyć stosunkowo dużą zawartość siarki - pierwiastka, który korzystnie wpływa na wygląd włosów, cery i paznokci. Poza tym w kapuście stwierdzono obecność mniej znanych substancji, jak choćby goitryny, mającej wpływ na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, a także substancji, które zapobiegają rozwojowi nowotworów. Co ciekawe roślina ta potrafi także regulować niewłaściwą temperaturę ciała. W przypadku zbyt wysokiej ciepłoty obniża ją, w przypadku zbyt niskiej - podwyższa.

Kiszona kapusta jest bogatym źródłem witaminy C (dawniej była używana przez załogi okrętów jako środek przeciw szkorbutowi), bakterii Lactobacillus. Jednak niskie pH kiszonej kapusty może niekorzystnie wpływać na wrażliwe żołądki osób, które jedzą ją na surowo. Jej spożywanie jest zalecane szczególnie w okresie zimowym, kiedy trudniej dostępne są świeże owoce i warzywa.

Sok z kapusty kiszonej wzmacnia odporność dostarczając organizmowi cennych substancji, ale również łagodzi kaszel, pobudza soki trawienne i wzmaga apetyt. Dzięki znacznej ilości witamin z grupy B wykazuje właściwości dotleniające, a także niweluje szkodliwe działanie alkoholu.

Picie soku z kiszonej kapusty wzmacnia odporność organizmu oraz wykazuje działanie lecznicze na wątrobę, śledzionę, pęcherzyk żółciowy, żylaki odbytu, reumatyzm, gościec oraz arteriosklerozę.

Dietetycy podkreślają, że kuracja sokiem z kiszonej kapusty doskonale oczyszcza organizm. W tym celu należy pić pół szklanki soku trzy razy dziennie. Rano dobrze jest wypić sok na czczo, a wieczorem pół godziny po kolacji. Co ważne – 100 mililitrów soku to tylko 12 kalorii.

Niezastąpione właściwości antynowotworowe
Badania naukowe potwierdzają, że kiszona kapusta sprzyja profilaktyce i zwalczaniu chorób raka. Badania dowiodły, że jedzenie przynajmniej raz w tygodniu kapusty (najlepiej w postaci surowej) znacznie obniża ryzyko zachorowania na raka żołądka, dwunastnicy czy jelita grubego.
By zachować jak najwięcej witamin, nie należy kapusty długo gotować. Liście można blanszować albo ugotować na parze. Do gotującej się kapusty dobrze jest włożyć kawałek czerstwego żytniego chleba, który ma wchłaniać nieprzyjemną woń.

Oprócz witaminy C w kapuście występują takie witaminy, jak: B1 w ilości 0,04-0,05 mg, B2 - w ilości 0,04 mg, B3 w ilości 0,26-0,30 mg, B6 - w ilości 0,11 mg, E w ilości 2-3 mg, K w ilości 0,008-3,0 mg i beta-karoten, którego jest w kapuście 0,030-0,042 mg, a także witamina P i U. Oprócz niezbędnych do życia witamin jest kapusta bogatym źródłem soli mineralnych. Niezbędnego do budowy kości wapnia znajduje się w kapuście 35-46 mg, potasu 227-266 mg, sodu 4-13 mg, fosforu 27,5, magnezu - 18-23 mg, żelaza 0,5 mg, manganu 0,1 mg, miedzi około 0,006 mg, cynku 0,16-1,50 mg, kobaltu 0,007-0,024 mg.

Lecznicze właściwości kapusty kiszonej:

- odświeża umysł, daje uczucie radości
- uodparnia na sytuacje stresowe
- pobudza przemianę materii
- wzmacnia układ odpornościowy i zwiększa wydolność mięśni
- przyspiesza wykorzystanie żelaza
- pomaga w budowie tkanki kostnej
- reguluje przemianę tłuszczową i obniża poziom cholesterolu
- wzmacnia mięśnie (głównie mięsień sercowy)
- pobudza wzrost komórek i działa odmładzająco
- przyczynia się do odbudowy zużytej tkanki łącznej


Na bóle pochodzenia reumatycznego najlepsze są kataplazmy sporządzone z dwóch lub trzech liści gotowanych przez 20 minut w małej ilości wody z dodatkiem dwóch cebul i łyżki otrąb. Po wyparowaniu wody umieszcza się wszystko na kawałku gazy i ciepłe przykłada na bolące miejsca. Jeśli w jakiś czas po przyłożeniu skóra swędzi lub pojawia się na niej wysypka, należy zrobić okład z oliwy lub oleju słonecznikowego.
* poparzenia - przyłożyć zmiażdżone liście, uśmierzą one ból i przyspieszą gojenie.
* anemia - pić jedną do dwóch szklanek dziennie soku z surowej kapusty.
* ból głowy - przyłożyć dwa liście do czoła i trzy liście na kark na cztery godziny lub na całą noc.
* wrzody żołądka - wycisnąć ze świeżej kapusty 5 filiżanek soku. Pić po filiżance przed każdym posiłkiem. Sok powinien być lekko ciepły.


Przepisy lecznicze:

Odciśniętą kapustę kiszoną zmieszaną z cebulą, kminkiem i olejem zaleca się chorym na szkorbut, choroby żołądka, chroniczne zaparcia i przy zmniejszonej ilości czerwonych ciałek krwi. Należy ją jadać na czczo.
Kapusta gotowana na wodzie jest lekko strawna. Zaleca się ja w przypadku chorób żołądka i jelit. Należy zawsze gotować kapustę w głowach i spożywać 300-350 g dziennie przez 10-20 dni.

Przy wrzodach żołądka i dwunastnicy
Należy spożywać od 0,5 do 1 l soku w ciągu dnia, pijąc go dużymi łykami. Kuracja trwa średnio 4-5 tygodni, w zależności od stopnia zaawansowania choroby. W okresie leczenia obowiązuje również ścisła dieta.

Kwas z kapusty na wrzody żołądka i wrzody na dwunastnicy
Przy wrzodach żołądka zaleca się przyjmowanie rozcieńczonego kwasu z kapusty kiszonej w proporcji: 1 łyżkę soku rozcieńczyć 6 łyżkami wody. Pić po 1 łyżce co godzinę a w przerwach – co 2 godziny należy zjadać po 1 łyżce świeżego twarogu.

Kapusta czerwona wykazuje również działanie antyrakowe – zawiera antocjany, (odpowiadają za jej charakterystyczną barwę), które mają właściwości przeciwutleniające. Razem z witaminami E, C i beta-karotenem zmniejszają ryzyko występowania zmian miażdżycowych i rozwoju nowotworów.
Kapusty – biała, włoska i czerwona mają zastosowanie zewnętrzne i wewnętrzne, zarówno świeże jak i gotowane. Szczególne właściwości mają jednak świeże liście kapusty.

Sposób przyrządzania:
Liście przed użyciem należy dokładnie umyć, wysuszyć. Wykroić środek i środkową żyłę główną. Następnie rozgnieść liście wałkiem do ciasta na stolnicy aż do pojawienia się soku – wtedy liść jest gotowy do zrobienia okładu. Przykładać do chorego miejsca i obandażować.






----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki (Kuchnia):
* 2 kg kapusty
* 25 dag marchwi
* 15 dag cebuli
* 1/2 łyżki kminku
* 2-2
* 5 łyżki soli

Kapusta kiszona - sposób przygotowania
Kapustę oczyść z zewnętrznych liści (kilka dużych, ładnych liści pozostaw do wyłożenia garnka), opłucz i cienko poszatkuj. Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce do jarzyn (tej z większymi otworami). Kapustę wymieszaj z marchwią, cebulą, solą i kminkiem, włóż do glinianego garnka lub wyparzonego słoja wyłożonego całymi liśćmi kapusty. Dobrze ugnieć, przykryj talerzykiem, obciąż czystym kamieniem albo dużym słojem z wodą. Po 3-5 dniach przełóż kapustę do mniejszych słoików, pasteryzuj 20 minut w temp. 80°C. Uwaga: najlepiej wkładać do garnka po kilka garści kapusty i ubijać mocno każdą warstwę.


Składniki:
* 500 g kiszonej kapusty
* 20 dag kapusty białej
* 100 g boczku wędzonego
* 1 łyżka przecieru pomidorowego
* ząbek czosnku
* 2 liście laurowe
* cebula
* sól, pieprz, smalec
* 2 l wody

Sposób przygotowania:
Posiekaj kapustę kwaszoną, poszatkuj kapustę białą. Obie kapusty przełóż do rondla, zalej szklanką wody, dodaj 1 łyżkę smalcu. Gdy kapusta będzie miękka, posiekaj cebulę, podsmaż ją na pozostałym smalcu. Boczek pokroić w kostkę. Na dużej patelni podsmażyć boczek. Dodać pokrojona kapustę, smażyć 3-4 min. Następnie wlać niewielką ilość wody, dusić pod przykryciem na małym ogniu 10 min. Zagotować wodę. Dodać kapustę z boczkiem i cebulą. Dodać liście laurowe i czosnek roztarty z solą. Doprawić pieprzem. Gotować pod przykryciem jeszcze 15 min.

Składniki:
* pół główki kapusty białej
* 2 marchewki
* 1 cebula
* pół słoiczka majonezu- ja daję kielecki
* 2 łyżki mleka
* łyżeczka cukru pudru
* sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania
Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach - jest lepsza, niż poszatkowana tradycyjnie. Obieramy marchewki i również ścieramy na dużych okach. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. W miseczce mieszamy majonez, mleko, cukier puder, sól, pieprz.Próbujemy i doprawiamy. Sosem polewamy surówkę i dobrze mieszamy.Zostawiamy w lodówce do przegryzienia się na dwie godziny.


Składniki:
* Mięso wieprzowe (pół kilo)
* 5 dkg. smalcu
* 5 dkg cebuli
* papryka słodka(sypka)
* 80 dkg. kapusty kiszonej
* 5 łyżek koncentratu pomidorowego
* pieprz, sól, 2 listki laurowe

Sposób przygotowania:
Wieprzowinę pokroić ,usmażyć na mocno nagrzanym smalcu,potem włożyć do rondla.Cebulę pokroimy drobno dodać paprykę zasmażyć na tłuszczu który został na patelni ,dodać mięso.Następnie kiszoną kapustę ,wymieszać i dodać tyle wody żeby pokryć mięso.Gotujemy nie przykrywając ,pod koniec dodać przyprawy .pomidory można udusić osobno i przetrzeć następnie rozprowadzić w zimnej wodzie Miękką potrawę przełożyć żaroodpornego naczynia,w którym zapieczemy ,dodać rozrzedzony przecier pieprz ,wymieszać, wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i zapiec . Można podać z ziemniakami


Strudel z bigosem
Składniki:
* ok.1 kg bigosu
* 5 dag połamanych orzechów włoskich
* 8 arkuszy ciasta strudlowego o wymiarach ok. 35x35 cm (lub cienkie ciasto francuskie)
* 1 jajko

Danie robimy, przygotowując uprzednio bigos.
Bigos wykładamy na gęste sito i wyciskamy wszystko co jest płynne. Przekładamy do miski.
Orzechy włoskie rozłupujemy i łamiemy na ćwiartki, ósemki. Połamane orzechy dodajemy do odciśniętego bigosu. Mieszamy.

Ciasto strudlowe układamy na serwecie lub odpowiednio szerokiej ściereczce. Każdy arkusz smarujemy olejem lub roztopionym masłem, margaryną. Arkusze układamy jeden na drugim. Połowę bigosu rozkładamy na arkuszach ciasta (oczywiście tylko na tym górnym). Ilość nadzienia należy określić „na oko”. (Osobiście lubię, kiedy jest nie za dużo nadzienia.)

Brzeg serwety (ściereczki) unosimy do góry i zwijamy strudel. Tak samo postępujemy z pozostałym bigosem i ciastem. Jajko „rozbełtujemy” i smarujemy nim ułożone w posmarowanej tłuszczem brytfanie dwa strudle. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220°C przez około 20 minut (na rumiano).

Pierożki z kapustą

Ciasto:
50 dag mąki tortowej,
* 1 łyżeczka masła,
* 2 żółtka,
* gorąca woda

Farsz:
* 1 duża główka białej kapusty
* 3 cebule,
* olej, sól, pieprz.

Kapustę oczyścić z paskudnych liści, podzielić na ćwiartki i wyciąć głąb. Umyć i wsadzić do sporego gara, zalać wodą, posolić i gotować do miękkości. Odcedzić, wystudzić i wycisnąć z nadmiaru wody. Ja przy okazji wyrzucam grube nerwy liści, bo zawsze mi przeszkadzają, a poza tym - są niesmaczne. Pokroić.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę.Taką od 5-7 mm. Podsmażyć na oleju na dużej patelni. I ja wcale nie wrzucam cebuli na rozgrzany olej. Mam pewność, że się porządnie zeszkli. Gdy złapie lekkich rumieńców dodać kapustę. Wymieszać i podsmażyć całość. Nie podgrzać, tylko właśnie podsmażyć. Niech i kapusta zacznie łapać kolor. Co kilka minut mieszać łopatką. Doprawić solą i pieprzem wg smaku własnego. Wystudzić.

Przesiać mąkę na stolnicę i wymieszać palcami z masłem. W tym czasie w czajniku gotować wodę. Następnie należy wlewać do ciasta gorącą wodę jednocześnie zagniatając ciasto. Powinno być w miarę miękkie, choć nie rozlazłe.

Podzielić ciasto na 2 części - jedną trzymać nadal pod przykryciem (przełożyć na talerzyk i niech sobie leży) a drugą część rozwałkować cienko na oprószonej mąką stolnicy. Wyciąć szklanką krążki i nadziewać przygotowanym farszem. Ścinki ciasta trzymać pod przykryciem. Mocno zlepić brzegi i odstawić na jakąkolwiek deskę oprószoną mąką. Albo i na blat. W takiej postaci można mrozić. To z tego względu, że opieram jeden pierożek o drugiego i tak wkładam do krainy wiecznych mrozów.
W ten sam sposób potraktować drugą część ciasta, a na samym końcu zagnieść jeszcze raz ścinki i również rozwałkować.
W dużym rondlu zagotować osoloną wodę z dodatkiem łyżki oleju. Na wrzącą wrzucać partiami gotowe pierogi, delikatnie przemieszać i gotować 2 minuty. Mrożone gotują się tyle samo.
Podawać polane podsmażoną na oleju cebulką. A najlepiej... z dodatkowym okraszeniem cebulki i stopionymi skwarkami.


Kiełbaski w kapuście
Składniki:
* 10 cienkich kiełbasek grillowych białych lub wędzonych
* główka kapusty
* 5-6 pomidorów
* łyżka smalcu
* 3/4 szklanki bulionu z kostki
* cukier
* pieprz
* sól

Sposób przygotowania:
Oczyścić kapustę, wyciąć głąb, włożyć całą do dużego garnka, zalać wrzątkiem i obgotować, stopniowo zdejmując mięknące liście. Ściąć z nich grubsze nerwy, składać po dwa, a następnie zawijać w nie kiełbaski (jak gołąbki). Na dnie rondla ułożyć pozostałe liście, na nich zawinięte kiełbaski, wlać gorący bulion, dodać smalec i dusić pod przykryciem 20 min. W tym czasie rozgotować pomidory, przetrzeć je przez sito i przelać do garnka. Gotować jeszcze 10 min. Doprawić sos cukrem, solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami.








Kapusta zapiekana z curry



Kapusta z groszkiem



Wegetariańska surówka z kapusty



Czerwona kapusta - przyrządzanie




Oceń artykuł
ocena: 5 głosowań: 9


Komentarze
kapusciany leb
18:50 - 17.02.2010
cos pieknego taka miska kiszonek kapy wlasnie opierpapier ja - wrazenia : szczesliwy jak z dziwczyna w ramionach , silny jak pies dingo i spokojny jak ocean spokojny

SMAKOSZ
10:29 - 08.06.2011
Super artykuł autor ma głowę na karku i jest pomysłowy . Pozdrawiam ...;)

kregosłup
08:45 - 09.08.2011
pomaga jako okłady , stany zapalne (układ kostny), brałem silne leki przeciwzapalne plus leki na rozluźnienie mięśni przyszkieletowych przed ćwiczeniami, źle sie tylko po nich czułem, a efekty marne, ktoś kiedyś polecił mi kapuchę na okłady, właściwie wręcz nakłaniała mnie jedna pani i po czasie spróbowałem, ogólnie śmierdzi i trzeba przywyknąć ale warto , nic mi tak nie pomogło jak ta roślina za 4 zł z warzywniaka :)



Autor
Komentarz
Przepisz kod (uwzględnij wielkość liter)




Zobacz równieżSztuka żucia
Cholesterol
Błonnik pokarmowy
Przyspiesz metabolizm
Metody przygotowywania mięsa
Żyj w zgodzie z zegarem biologicznym



Kontakt
Strony Internetowe
© 2009 magicsport.pl | kopiowanie dozwolone jedynie po uzyskaniu zgody zarządu magicsport.pl - prawa autosrskie