Magicsport.pl






FitnessKulturystykaGastronomiaSuplementacjaZdrowie

Węglowodany sprzyjają otyłości

21:02 - 28.11.2008 | czytany 33227 razy


Do niedawna nikt z nas nie zwracał uwagi na chleb, makarony, ziemniaki czy ryż. Nic w tym dziwnego skoro przez lata dietetycy ostrzegali nas tylko przed zgubnym wpływem tłuszczów na nasz organizm, pomijając całkowicie węglowodany. Po czasie okazało się jednak, iż są one głównym sprawcą odkładania się tkanki tłuszczowej.

Węglowodany najważniejsze źródło energii pokarmowej, pełnią wiele funkcji fizjologicznych w naszym organizmie. Wpływają prawidłowo na regulacje metabolizmu w tym białek, wywierają dobroczynny wpływ na florę bakteryjną i nabłonek jelit, wpływają na czynność przewodu pokarmowego zwiększając masę i objętość kału, wydalają substancje toksyczne (m.in. karcynogeny), regulują poziom sytości i głodu.

Węglowodany są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spożywanie ich w odpowiedniej ilości przyczynia się do prawidłowej pracy układu trawienia, kiedy jednak są dostarczane w nadmiarze wpływają na nas bardzo niekorzystnie - są przyczyną m.in. otyłości i cukrzycy typu II, które zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia kolejnych groźniejszych schorzeń.

Węglowodany są niezbędnym składnikiem pożywienia. Są potrzebne do prawidłowego przebiegu przemian biochemicznych w ustroju, m.in. przemian aminokwasów i kwasów tłuszczowych. W wyniku niedostatecznej ilości cukrów w pożywieniu, dochodzi do nieprawidłowego spalania kwasów tłuszczowych i powstawania ciał ketonowych zakwaszających organizm.

Węglowodany dzielą się na dwa rodzaje węglowodanów: proste i złożone.

Węglowodany proste
Węglowodany proste składają się z pojedynczych cukrów (monosacharydy), lub dwóch cukrów (disacharydy). Te związki rozkładane są szybko w jamie ustnej i żołądku, trafiają błyskawicznie do krwi powodując nagły wzrost poziomu glukozy w surowicy. Dlatego cukry proste powinny być spożywane w umiarze, gdyż zbyt wysoka glukozy prowadzi do nagłej produkcji przez trzustkę dużej ilości insuliny. Szybki wzrost cukru we krwi wiąże się z jej nagłym spadkiem. Dlatego konsumpcja posiłku bogatego w cukry proste przyczyni się do chwilowej poprawy nastroju i sytości, jednak po nich nastąpi głód, zmęczenie, senność i ogólne osłabienie organizmu.

Do cukrów prostych zaliczamy także węglowodany pochodzenia naturalnego (głównie owoce), które sa wspaniałym i zdrowym źródłem energii dla organizmu (jednak nie są one przyswajane gwałtownie, ze względu na inne substancje zawarte w tych produktach).

Nadmiar cukrów prostych może prowadzić do niebezpiecznych konsekwencji:
- próchnicy zębów
- otyłości i cukrzycy typu II
- zmniejszenie łaknienia
- uszkodzenia przewodu pokarmowego
- niebezpieczeństwa hipertriglicerydemi, której konsekwencją jest choroba niedokrwienna serca

Do otyłości przyczyniają się przede wszystkim węglowodany w formie oczyszczonej. Uzyskiwane są z roślin (powstają w zielonych częściach roślin przy współudziale chlorofilu i pod wpływem działania promieni słonecznych) bogatych w węglowodany, które mechanicznie lub pod podczas czynności preparujących zostały pozbawione błonnika i witamin z grupy B, fosforu, żelaza, wapnia, wskutek czego ich wartość odżywcza została sprowadzona do „czystych” węglowodanów – cukrów prostych.

Cukry proste:
Głównym przykładem cukrów prostych (stanowią źródło pustych kalorii, gdyż nie dostarczają żadnych składników odżywczych) jest cukier spożywczy (rafinowany), którego używamy do herbaty i kawy, oraz ten znajdujący się słodyczach, syropach, napojach gazowanych, miodzie, oraz przetworach (marmolada, dżem), gdzie cukier służy jako środek konserwujący, ukryty pod innymi nazwami, np.: syrop glukozowy, karmel, sacharoza. Kolejnym jest "oczyszczona" mąka, z której powstaje: białe pieczywo, ciasta, ciasteczka, płatki kukurydziane, popcorn, jak i również "oczyszczony" ryż.


Węglowodany złożone:
Cukry złożone, zbudowane z wielu (polisacharydy). Są ważnym źródłem energii. Dzięki złożoności cząsteczek, trawienie ich odbywa się dłuższy czas, sprawiając iż w organizmie nie występuje gwałtowny wzrost i spadek cukru we krwi. Dzieje się tak przede wszystkim dlatego, że produkty te zawierają dużo błonnika – trudniejszego do strawienia rodzaju węglowodanów, który zawiera najważniejsze składniki wspomagające metabolizm, a jednocześnie zapobiega szybkiej syntezie węglowodanów w cukry.
Węglowodany złożone są najlepszym źródłem energii gdyż dostarczają najwięcej glukozy i dlatego powinny być regularnie przez nas spożywane.

Cukry złożone:
Występują głównie w warzywach, ziarnach zbóż, roślinach strączkowych, nasionach i orzechach. Największe źródła węglowodanów złożonych występują:
- makarony z pełnoziarnistej mąki pszennej, chleb pszenny pełnoziarnisty
- brązowy ryż
- warzywa
- rośliny strączkowe (fasola, groch, soczewica, bób)
- nasiona
- orzechy
- niskotłuszczowe produkty mleczne

Kiedy spożyjemy węglowodany złożone: trawimy je stopniowo, toteż energia uwalnia się z nich powoli i w większym stopniu na bieżąco jest spalana przez organizm.

Niektórym do dziś trudno uwierzyć jak pokarmy nie charakteryzujące się słodkim smakiem (biały ryż, makarony, biały chleb), mogą stymulować magazynowanie tkanki tłuszczowej na równi ze słodkościami. Węglowodany te (posiadające strukturę złożoną), przez lata uważane za "zdrowe" (głownie ze względu na brak słodyczy) w nadmiernej ilości przyczyniały się do szybkich skoków cukrów we krwi, o które wcześniej posądzano tylko cukry proste.

Kiedy zauważono iż różne węglowodany złożone mogą w odmienny sposób wpływać na poziom cukru we krwi wprowadzono Indeks Glikemiczny, aby odróżnić węglowodany "dobre" od "złych".

Glikemia (medyczne określenie) informuje o poziomie cukru w surowicy - każdy cukier rozkładany jest w organizmie do glukozy. Wyrażana jest w mmol/l lub mg/dl (czyli mg%). Przeliczenia wartości glikemii z jednych jednostek na drugie stosuje się przelicznik:
1 mmol/l = 18,1 mg/dl.

Jej prawidłowe wartości nie powinny przekraczać:
* na czczo poniżej 100 mg%
* godzinę po posiłku poniżej 140%
* dwie godziny po posiłku poniżej 120%

GI informuje nas o tym jak dany produkt, będący źródłem węglowodanów wpływa na poziom (podnosi poziom) glukozy we krwi. Dlatego właśnie zostały one uszeregowane w skali od 0 do 100 GI.

Indeks glikemiczny poniżej 55 powszechnie uważany jest za niski, 55 - 70 średni, powyżej 70 za wysoki. Najniżej klasyfikują się warzywa i owoce, najwyżej wysoko przetworzone produkty zbożowe.

Znajomość wartości GI jest bardzo przydatna. Jeżeli chcemy by nasza dieta składała się z produktów o niskim GI musimy wiedzieć o istnieniu kilku czynników mogących zmieniać te wartości. Dzięki zamieszczonym poniżej produktom, możemy spożywać także pokarmy o średnim lub sporadycznie o wysokim GI. Wystarczy tylko łączyć je z produktami powodującymi zmniejszenie wartości glukozy w surowicy.

Obniżeniu GI sprzyjają:
- białka: jogurty naturalne, kefiry, ryby, chude mięso, soja suszona, ser twarogowy, mleko odtłuszczone, chude wędliny
- warzywa i owoce : groch, fasola biała, kalafior, brokuły, gruszki, truskawki, jabłka, kiwi, śliwki, wiśnie, ryż brązowy, czereśnie, papryka
- błonnik: chleb żytni, otręby owsiane, otręby pszenne, muesli

Jak spożywać węglowodany:
* Węglowodany złożone powinny stanowić 80% dziennego spożycia, proste jedynie 20%
* Węglowodany proste powinny być spożywane po wysiłku fizycznym, gdyż trawią się szybko i dzięki temu zapobiegają katabolizmowi powysiłkowemu (ok. 20 do 60 minut po treningu)
* Pamiętaj by nie jeść węglowodanów przed snem. Dostarczanie organizmowi cukrów w późnych godzinach spowoduje odkładanie się ich w postaci tkanki tłuszczowej
* Spożywaj węglowodany w małych ilościach (najlepiej rozbij je na porcje). Jednorazowa konsumpcja dużych ilości powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej w organizmie
* Węglowodany powinny zawierać jak najwięcej błonnika, który poprawia przyswajanie węglowodanów i aminokwasów przez organizm, ponadto spożywany z niskotłuszczową i niskocholesterolową dietą zapobiega nowotworom jelita grubego


Oceń artykuł
ocena: 6 głosowań: 2


Komentarze
MSK
18:13 - 25.10.2009
Chciałbym poznać wzór chemiczny obrazujący przekształcenie jakiegokolwiek węglowodanu (cukru), w tłuszcz który może być zmagazynowany w tkance tłuszczowej. Dotyczy to sformułowania pod koniec artykułu: „Dostarczanie organizmowi cukrów w późnych godzinach spowoduje odkładanie się ich w postaci tkanki tłuszczowej”.

Fryderyk NEAL, Torino
21:45 - 06.12.2009
Nw1. NISKIE węglowodany, oraz INDEKS ŻYWIENIOWY, tj. zdrowie !! W cukrzycy podstawa to wiedza o jakości węglowodanów. Liczą się przede wszystkim tzw. __NISKIE węglowodany, tj. takie które podnoszą poziom cukru we krwi po spożyciu do 26% wzrostu i nie nadwyrężają trzustki. Zobacz też: __Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL __ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/

Roksana SARK, London
15:18 - 05.06.2010
WĘGLOWODANY. Tzw. NISKIE węglowodany. BH.40. MOTTO: INFO o węglowodanach. __WYSOKIE węglowodany, to takie, które po spożyciu produktu zawierającego właśnie węglowodany, podnoszą poziom cukru o więcej niż 26% (od 26,01% wzrostu). __NISKIE węglowodany; to, 1. zalecane: wzrost poziomu cukru po spożyciu od 0-13%, lub 2. dozwolone: wzrost poziomu cukru od 13,01-26,00%. Ten POZIOM WZROSTU można sobie łatwo samemu sprawdzić, własnym GLUKOMETREM !! Np. odczyt na glukometrze jest/mamy 100 mg/dL na czczo. Po spożyciu 50 gram czystej glukozy poziom wzrośnie; o ok. 74% przy odczycie najwyższym (sprawdzamy co 15 minut przez ok. 1,5-2,5 godziny), po spożyciu 50 gram winogron o ok. 12% (ten najwyższy), po ugotowanym ryżu ok. 14-18% (zależy od rodzaju ryżu), po kaszy jaglanej o ok. 17%. Po spożyciu cukru spożywczego też poziom wzrośnie o około 73-74%. Po spożyciu czekolady tzw. min. 70% cacao, poziom cukru wzrośnie o ok. 42%, to jest dużo, ponieważ w takiej czekoladzie jest dużo __WYSOKICH węglowodanów czyli cukru białego lub brązowego. Po spożyciu chleba pszenno-żytniego poziom cukru wzrasta UWAGA o ok. 74%, czyli jak przy czystej glukozie. To jeden z dramatycznych U J E M N Y C H, przyrodniczych rekordów !! I tenże wzrost poziomu cukru po spożyciu, można sobie sprawdzić samemu tj. należy tylko odczyty, wykonywać co 15 minut określając najwyższy poziom wzrostu i jest to łatwe, no ale należy to wykonać OSOBIŚCIE. Badanie zaczynamy NA CZCZO, określamy wówczas; POZIOM CUKRU np. 100mg/dL (tj. 5, 5 mmol/L). Następnie zjadamy 50 gram produktu, w którym chcemy określić wzrost poziomu cukru po spożyciu i badamy co 15 minut, określając odczyt najwyższy; może tym najwyższym być 2-gi, a może być 4-ty odczyt. To oczywiście zależy od rodzaju węglowodanów zawartych w zjedzonym przez nas produkcie. Takimi badaniami można łatwo i jednoznacznie potwierdzić sobie, tzw. __INDEKS GLIKEMICZNY, i zobaczyć ile jest tam błędów. P. S. __INDEKS ŻYWIENIOWY, a; __INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze. IŻ, to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, a; IG, to marketing, obłuda i biznes. Zobacz też; GLUKOZA naturalna, wg: IRL KRAKÓW. __Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku. Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione. __Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL __ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/

Daria LING, Bordeaux
21:25 - 26.07.2010
M. MONTIGNAC, jest POLITOLOGIEM, nie CHIRURGIEM; jednak TAK !! MM.2. MOTTO: T R A G I F A R S A dla otyłych, i NIELOGICZNIE MYŚLĄCYCH !! Podawanie tzw. Indeksu Glikemicznego w stosunku do ok. 30% produktów to zwyczajne błędy merytoryczne, nieprawdy biologiczne, lub raczej prostackie i bezczelne oszustwo wobec łaknących prawdziwej wiedzy otyłych Polaków. Ten oszukańczy proceder jest KPINĄ z inteligencji współczesnego człowieka !! Wobec POLAKÓW są to w NAJwyższym stopniu NIEuczciwi, NIKczemni propagatorzy KŁAMSTW, którzy będą postawieni przed SĄDEM. Ci propagatorzy tzw. IG najzwyczajniej przyczyniają się do wzrostu zachorowań na CUKRZYCĘ TYPU 2, również szerzenia się PLAGI OTYŁOŚCI, a nie wykonywali najprostszych nawet badań medycznych (elementarne analizy laboratoryjne) i rozpowszechniają pseudo reguły, które nijak nie odnoszą się do rzeczywistości wykreowanej na naszej planecie przez miliony lat; procesem o nazwie życie organizmów żywych. Dopiero zaznajomienie się z tabelami produktów sklasyfikowanych w oparciu o wartości liczbowe jako tzw. __Indeks Żywieniowy tj. IŻ produktu, stanowi spójne kompendium wiedzy dającej finale rozwiązania w zakresie zwalczania obu chorób. Tzw. Indeks glikemiczny, którym to Polacy są okłamywani, przez ten IG tyją i zaczynają mieć cukrzycę; cała prawda o tym fałszywym i błędnym przekazie została zdemaskowana w książce, pt. _______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku. Rozdział nr R46: 5 stron merytorycznego tekstu, oraz dużo przykładów. P. S. Naukowcy z IRL KRAKÓW, powinni przy każdej książce w całym Internecie (opinie, recenzje), w każdej księgarni w której są książki o IG wpisać komentarz pokazujący prawdy biologiczne, które zbadali, ale również powinni opisać przy każdej książce z IG, dlaczego Polacy tyją i zaczynają mieć cukrzycę, a powodem jest dostosowanie jadłospisu do tabel z tzw. Indeksem Glikemicznym, pełnych błędów merytorycznych i NIEPRAWD biologicznych. Wg tego IG to po czekoladzie 70% się CHUDNIE, a tłuszcz z żółtego sera i szynki wieprzowej organizm człowieka WYDALA zgodnie z tą bzdurną i nieprawdziwą teorią. Produkty o niskim IG (w tabelach masa błędów) z tłuszczem można spożywać bez ograniczeń. Pytanie zasadnicze: błazenada czy celowe i świadome OSZUSTWO ?! Ludzie którzy opracowali tabele IG nie mieli w ręku glukometru i nie czytali książek biologicznych ze szkoły podstawowej (biologia z 4 klasy). Przekaz JAKO OSZUKAŃCZY PROCEDER, o tzw. indeksie glikemicznym nadaje się, aby zgłosić sprawę do PROKURATURY i to natychmiast, a nie żeby Polacy tracili zdrowie. Musimy mieć świadomość Kto do nas pisze; to ANONIMOWI oszczercy kryjący się za swoją PODŁOŚCIĄ. Każdy zatem, tak jak nasza wspaniała artystka Pani Urszula DUDZIAK mówiła, powinien się zaznajomić z tabelami tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu; oraz upiec sobie CHLEB typu KR-IRL, o którym Ona mówiła: OBYWATEL ŚWIATA, co oczywiste przecież. R E F L E K S J A: __INDEKS ŻYWIENIOWY, a; __INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze. IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody. IG; to marketing, obłuda i biznes. Zobacz też: IRL KRAKÓW. Link do książki, pokazującej prawdy biologiczne. __Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku. Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione. __Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL __ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/

Iga OHME, Bordeaux
21:26 - 26.07.2010
M. MONTIGNAC; jest POLITOLOGIEM. IG to BŁĘDY i NIEprawdy !! 42. TEMAT. __T R A G I F A R S A dla otyłych, i NIELOGICZNIE MYŚLĄCYCH !! MOTTO: REGUŁA: wszystko MOŻNA, co NIE MOŻNA, byle z CICHA i z ostrożna !? PODPOWIEDŹ; na wszystkie TWOJE pytania, W Ą T P L I W O Ś C I znajdziesz odpowiedzi w książce; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku. Publikacja zawiera pełną klasyfikację dostępnych w handlu artykułów spożywczych, tj. __ponad 200 pozycji. Wybieramy pożywienie tzw. ZALECANE i DOZWOLONE. Wykluczamy produkty tzw. ZAKAZANE. Zaczynamy wtedy dopiero, OPANOWYWAĆ i ODCHUDZAĆ nasz organizm !! W rozdziale NR 35, zamieszczono KOMPENDIUM wiedzy NT: Afrodyzjaki, __SEKS, Hormony, Testosteron. Ja tę książkę czytałam wielokrotnie. Poukładałam sobie wg niej dietę. To łatwe. Pamiętaj, że GŁÓD odczuwamy wtedy, gdy poziom cukru we krwi się obniża. Żebyś go sobie podwyższyła, niezbyt wysoko, bo OTYŁOŚĆ, bo cukrzyca typu 2, ale w kategoriach dozwolonych i UTRZYMAŁA tenże poziom we krwi parę godzin, to musisz sobie ugotować i upiec; __CHLEB typu KR-IRL, który jest fenomenalnym w swej OCZYWISTOŚCI i prostocie, odkryciem naukowców z krakowskiego __INSTYTUTU IRL KRAKÓW. Jest w nim ODPOWIEDNIA ilość ok. 80% węglowodanów, tzw. __NISKIE węglowodany, tj. do 26% wzrostu. Problem podstawowy dla Ciebie, to FAKT iż, nie kupisz tego chleba nigdzie, nikt na nim nie zarabia, dlatego musisz go UGOTOWAĆ i U P I E C, sama np. 1 x na 2 tygodnie. Przepis wypieku Chleba typu KR-IRL zamieszczony jest na stronie internetowej; __Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL __ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/ Gdy zapoznasz się z tą książką, to jej treści wyjaśnią Ci sprawę poziomu cukru po spożyciu dosyć dokładnie. Omówiona jest też na przykładach PRAKTYCZNYCH i realnych ok. 5 stron ciekawego, merytorycznego tekstu cała metoda, O T Y Ł E G O mocno pana o nazwisku Michel Montignac, który "After studying Political Science and specializing in the Social Sciences" NIE BYŁ ani lekarzem kardiologiem, ani ŻADNYM innym lekarzem, czy też doktorem, tylko politologiem i dlatego nie musiał NIC badać, nie musi być logiczny, bo oczywiście NIE JEST. To właśnie On wylansował Twój __INDEKS GLIKEMICZNY, o którym z nadzieją piszesz. Jego metoda, Pana POLITOLOGA ma być PRZYJEMNA i miła, łatwa do PSYCHICZNEJ akceptacji. Stąd biologicznych realiów mało, ale za to można wg Niego szczupleć np. po czekoladzie IG=22, to co ma wysoki indeks glikemiczny, a mały ładunek NIE można spożywać, lub można spożywać, jak kto lubi i chce WIERZYĆ. Glukometr zakupiony w internecie za ok. 40 zł, na pewno Ci pomoże w odrzuceniu teorii, JAKOBY: duży IG to nie można, a mały ładunek przy dużym IG, to można i nie można. REGUŁA: wszystko MOŻNA, co NIE MOŻNA, byle z C I C H A i z ostrożna !? Doprawdy, z uwagi na to że to jest __POLITOLOG, to ja Go rozumiem. Dodatkowo sprawdziłam sobie na glukometrze, czy przyroda jest logiczna. Okazało się, że Darwin miał rację, że rację ma __MEDYCYNA i biologia, można to sobie samemu sprawdzić, a Pan politolog ma dobry HUMOR, pomimo dużej osobistej nadwagi. Jak Mu ufać ?! Można tylko wierzyć w NIEREALNĄ Jego WIZJĘ, bo prawdą biologiczną, to ta teoria nie jest. Ja zaufałam GLUKOMETROWI i medycynie. WYGRAŁAM !! PAN MICHEL __MONTIGNAC, stwierdzając jakoby chudą szynkę i tłusty ser żółty MOŻNA SPOŻYWAĆ BEZ, tak bez ograniczeń, a nadmiar organizm człowieka WYDALI, naraził się w środowisku lekarskim na ŚMIESZNOŚĆ itd. itd. Takich przykładów jest w tej TEORII tak wiele, że niejeden zespół __KABARETOWY, miałby obszerny materiał do rozśmieszania widzów. Choćby teoria tego otyłego Pana Michela Monignaca, jakoby węglowodan o nazwie __BŁONNIK, który jest węglowodanem NIE wchłaniającym się do krwi, wg Niego obniża INDEKS GLIKEMICZNY produktu, a przecież IG podobno ma pokazywać wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu produktu zawierającego węglowodany. Powstaje zatem RETORYCZNE pytanie, jak może wpływać błonnik na poziom cukru, w oczywistej sytuacji kiedy się przecież nie wchłania. Kilka wersji odpowiedzi znajdzie na pewno każdy zespół kabaretowy mający ten temat w repertuarze. Polecam Ci stronę o Panu politologu; Jego osobistą: http://www.montignac.com/en/michel_montignac.php Wzrost poziomu cukru po spożyciu produktów zarówno TY, jak i Pan Michel Montignac, znajdziecie na stronie internetowej; __Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL __ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/ Pozdrawiam Cię, zdrowa, szczupła i silna na metodzie odżywiania, wg zasad biologii i medycyny, zidentyfikowanych przez krakowski; __INSTYTUT IRL KRAKÓW, jw. R E F L E K S J A: __INDEKS ŻYWIENIOWY, a; __INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze. IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody. IG; to marketing, obłuda i biznes. Zobacz też: 70. TEMAT: MICHEL MONTIGNAC, jest POLITOLOGIEM, nie LEKARZEM, ależ TAK !! ___: http://www.hotfrog.pl/Firmy/INSTYTUT-IRL-KRAK%C3%93W/MICHEL-MONTIGNAC-jest-POLITOLOGIEM-nie-LEKARZEM-ale%C5%BC-TAK-10356

Anita RUBP, Poznań
19:37 - 03.09.2010
M. Montignac. NIE ŻYJE, zm. 22.08.2010. Przeżył 66 lat. BH.1001. Zobacz też: MONTIGNAC w TVN. Wpisz sobie w Google ____: montignac.com/pl/ __ADRES_______: http://www.montignac.com/pl/index.php

bercik
11:10 - 05.12.2010
zal mi was mietki !!!!!! kto gra w lastchaos wbije mam 92 na katackar zapraszam czekam kolo kowlal

Ewa VENTER, Wrocław
21:51 - 24.12.2010
CZEKOLADA. Błędy IG. Czekolada 70%. M. MONTIGNAC. BH.210. MOTTO: Błędy merytoryczne, czyli Indeks Glikemiczny. * CZEKOLADA GORZKA: Autorzy diet w oparciu o IG interpretują, jakoby IG dotyczył węglowodanów, które spożyte przez człowieka podnoszą odpowiednio poziom cukru we krwi po spożyciu, co kwalifikuje dane produkty w kategoriach: na chudnięcie ew. szczuplenie, na utrzymanie wagi oraz na tzw. tycie. I tu zauważamy w tabelach z tzw. IG ogromną ilość błędów, które w rzeczywistości są nieprawdą, zwłaszcza wobec ciekawych każdej diety otyłych mieszkańców naszej planety, a głównie błędem wobec chorych na cukrzycę. PRZYKŁAD: Czekolada gorzka, o zawartości kakao minimum 70% jest według tych piewców IG produktem na chudnięcie, z uwagi na Ich klasyfikację , jakoby IG takiej czekolady wynosiło około 22, czyli IG = 22. PRAWDA RZECZYWISTA WYGLĄDA JEDNAK, OTO TAK: Cukier spożywczy zawarty w tej czekoladzie, pomijam toksyny i wolne rodniki, podnosi WYSOKO poziom cukru we krwi po spożyciu o ok. 42% wzrostu, a organizm tworząc trójglicerydy, po wydzieleniu się nadmiernej ilości insuliny z trzustki; realizuje biologicznie znane procesy tak, iż mechanizm tych przemian tworzy OTYŁOŚĆ. Dramatu dopełnia, ogromna MASA tłuszczów zawartych w czekoladzie, która również odkłada się w komórkach tłuszczowych bezpośrednio jako tłuszcz tzw. składnik wysoko energetyczny. Proces szybkiego tycia realizuje się skutecznie i trwale, co jest oczywiste. CZEKOLADA TAK ZAKWALIFIKOWANA, JEST NAJLEPSZYM PRZYKŁADEM NA BRAK BADAŃ: I kpinę z inteligencji ludzi, zwłaszcza osób chorych na cukrzycę, jakoby ten produkt można spożywać w cyklu chudnięcia i konsumpcji NISKICH węglowodanów. * GOŁYM OKIEM WIDAĆ: Że Ci SPECJALIŚCI od IG, cynicznie i bezczelnie potwierdzają nieprawdy biologiczne, które sami głoszą OŚMIESZAJĄC się przy tym skutecznie. CZEKOLADA GORZKA: to 35-40% cukru, biały lub brązowy spożywczy, jako energia zdecydowanie NEGATYWNA, bo plaga otyłości, i cukrzycy typu 2, 40% tłuszczu, nasycony to ten z mleka, i roślinny utwardzony tzw. trans !! Ekspresowe tycie. Czekolada dla ludzi myślących rozsądnie o swoim zdrowiu, powinna być produktem zdecydowanie ZAKAZANYM !! Fabryki smaku działające w zakresie propagowania tzw. ziarna kakaowego, wykazują skuteczny marketing, a jakże. Indianin z dżungli BRAZYLIJSKIEJ, wybierze zawsze to kakao fabryczne, chemicznie przygotowane, pełne szkodliwych toksyn, a dlaczego ? a no bo, smaczniejsze. Odnośnie konsumpcji to ostanie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego. R E F L E K S J A: INDEKS ŻYWIENIOWY, a; INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze. IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, marketing, obłuda i biznes. ZOBACZ TEŻ; CUKRZYCA typu 2, wg: IRL KRAKÓW. Książka, pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku. Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione. *** Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/



Autor
Komentarz
Przepisz kod (uwzględnij wielkość liter)




Zobacz równieżObliczanie poziomu tkanki tłuszczowej
Jak utrzymać pożądaną wagę?
Dieta Śródziemnomorska
Ile nas kosztuje cudza nadwaga?
Ze skrajności w skrajność czyli anoreksja, bulimia i otyłość



Kontakt
Strony Internetowe
© 2009 magicsport.pl | kopiowanie dozwolone jedynie po uzyskaniu zgody zarządu magicsport.pl - prawa autosrskie